Vorige week ben ik geïnterviewd door Andrea van der Houwen, verslaggever bij Hart van Lansingerland. Deze week is het stuk al gepubliceerd! De foto is genomen in de boerderij die van mijn opa is geweest.

‘Stamboomonderzoek familiehistorie fascineert Nona Blijlevens’

Bergschenhoek – De pas afgestudeerde sociaal pedagogisch hulpverlener Nona Blijlevens verdiepte zich afgelopen zomer in haar eigen familiegeschiedenis. Het fascineerde haar zodanig, dat zij geschiedenis is gaan studeren aan de universiteit van Leiden. Met historisch onderzoeksbureau Atavus richt zij zich op genealogie en familiegeschiedenis.

Door Andrea van der Houwen, 1 december 2020.

“De zoektocht door het verleden van mijn voorouders veranderde mijn historisch bewustzijn”, zegt Nona Blijlevens. “Je komt in een hele andere tijd terecht en krijgt een beeld van hoe de mensen toen leefden. Het is een deel van jezelf en waar je vandaan komt en je leert ook veel over hoe een leven kan lopen.” Nona begon eraan met wat zij al wist van haar familie, zoals officiële geboortenamen en geboortedata van opa’s en oma’s van vaders- en moederskant. Vervolgens ging zij zoeken in de archieven van de plaatsen waar haar voorouders geboren zijn. “Met behulp van een speciaal programma vulde ik de ontbrekende gegevens in en vielen steeds meer puzzelstukjes op hun plaats. Het is een speurtocht die verslavend werkt. Je vindt opeens weer een leuk feitje of een interessant document waardoor je enthousiast wordt om verder te gaan. Voor je het weet ben je twintig of dertig uur bezig.” Nona kwam erachter dat haar familie zowel uit Amsterdam als uit Rotterdam komt en heel divers is. “De meest uiteenlopende beroepen kwamen langs zoals: boeren, zelfs generaties lang, maar ook arbeiders, schoonmakers, visventers, militairen en medewerkers van de belastingdienst”, vervolgt Nona. “In de mannenlijn kwamen vaak dezelfde namen voor. Veel Hendrik-Jan, maar ook Jan-Hendrik, heel grappig maar best verwarrend.

Heel verrassend was het om de tweehonderd brieven te ontdekken die mijn oudoom Cor Noordermeer elke week naar huis schreef, nadat hij in 1951 vanuit Bergschenhoek naar Alabama (Amerika) emigreerde om daar met tien andere families de landbouw te gaan bevorderen. In die tijd was alleen de reis al een hele onderneming. Ze gingen per schip, de Rijndam van de Holland Amerika Lijn. In een van zijn brieven schreef Cor dat hij in elk geval geen last van zeeziekte had gehad”, weet Nona. “Hij is daar altijd gebleven en is 75 jaar geworden. Al die brieven heb ik overgetypt en gedigitaliseerd. Hij is de enige van de griep van de tien families waarmee hij tegelijkertijd de oversteek maakte, die daar is gebleven en wat heel leuk is: met zijn familieleden overzee heb ik weer contact.” Nona denkt dat in Bergschenhoek misschien nog wel mensen wonen die dit verhaal kennen.

Nona bedacht een stadswandeling op maat naar aanleiding van de gevonden foto’s, feiten en weetjes van haar eigen familie, afkomstig uit Amsterdam. “Helaas hebben we vanwege corona nog niet langs de huizen van mijn voorouders kunnen wandelen”, zegt Nona die voor deze tour door de hoofdstad familiekiekjes verwerkte die zij kreeg uit fotoalbums van een nicht. Zij gebruikte beeldmateriaal uit het stadsarchief om het leven op straat in vroeger tijden te laten herleven. “Zo maak je het visueel en kun je je echt inleven in de tijd waarin jouw voorouders leefden”. “Het stamboomonderzoek of een familiehistorie uitzoeken is echt niet alleen leuk voor mensen die al wat ouder zijn, maar ik probeer juist jonge mensen te motiveren om meer over hun voorouders te weten te komen”, vertelt Nona die uitlegt dat de kans dat je op jonge leeftijd de benodigde gegevens kan vinden beduidend groter is. “Als je ooms en tantes nog leven kom je veel meer te weten dan wanneer je dat pas op latere leeftijd doet.”

Meestal gaat zij tot ongeveer zeven generaties terug en met welke jaartallen je dan te maken krijgt hangt volgens Nona ook af van de leeftijd waarop de voorouders in het huwelijk traden en wanneer er kinderen geboren werden. Een aanleiding voor het laten maken van een familie-historisch verhaal kan volgens haar ook een goed bewaard geheim binnen de familie zijn. “Dat kan voor mensen een reden zijn om in het verleden te gaan zoeken. Helaas loop je ook weleens vast, bijvoorbeeld als de vader van iemand onbekend is.” Wanneer Nona een familie-historisch verhaal samenstelt, hoort daar ook het stamboomonderzoek bij. “Die stamboom gebruik je dan als kapstok om de hele geschiedenis aan op te hangen”, zegt Nona.