Op de website vind je naast de opties ‘wandeling of route’, ‘familie-historisch project’ en ‘kwartierstaat of stamreeks’ ook de mogelijkheid voor een ‘familievraagstuk’. Wat is dit nu precies? Waar kun je aan denken bij een vraagstuk? En, wat kan ik hierin voor je betekenen?

De betekenis

Ik zie een familievraagstuk als een probleem of mysterie waar je tegenaan loopt tijdens het onderzoeken van je familiegeschiedenis. Zo’n vraagstuk kan jarenlang als een rode draad door je onderzoek heen lopen, maar het kan zich ook plotseling aandienen. Een voorouder die ineens uit beeld verdween, een onbekende vader van een onwettig kind, ontbrekende archiefstukken. Een foto waarvan je niet weet wie erop staat. Maar je kunt ook te maken hebben met een familielid waarover binnen de familie nooit werd gesproken, maar waarbij je niet weet waarom. Of met een emigratie zonder gegevens over het land van aan- of herkomst. In al deze zaken is het lastig om direct je antwoorden te vinden. Vaak vragen dit soort onderzoeken meerdere stappen die je moet nemen. Als je daarin vastloopt, of je weet niet waar je moet beginnen, kun je dan tóch verder komen?

Tips

Soms kan het helpen om even afstand te nemen en het vraagstuk even te laten rusten. Leg het een tijdje weg en kijk er een paar weken niet naar. Dit kan helpen om je gedachten even te verzetten. Vaak blijf je in een cirkeltje denken en op die manier kom je er niet uit. Als je er even niet aan denkt, krijg je ruimte in je hoofd en kom je op betere en creatieve ideeën, soms net wat je nodig hebt als je vastloopt!

Als je te weinig gegevens hebt om mee te werken, heeft het weinig zin om afstand van je onderzoek te nemen. Dan moet je juist op zoek naar méér! Probeer een lijstje te maken van mogelijke zoekplaatsen voor je gegevens. Denk aan stadsarchieven, plaatselijke en regionale archieven, databanken en krantenbanken, persoonlijke papieren, familieleden, et cetera. Ga alle bronnen nog eens na. Heb je niks over het hoofd gezien?

Zo nee, dan is het belangrijk om creatief te denken. Waar kun je nog meer zoeken? Zijn er omwegen te bedenken om aan je gegevens te komen? Het is moeilijk om hier voorbeelden over te geven, omdat het zo afhankelijk is van de aard van je vraagstuk. Maar kijk bijvoorbeeld eens in een ander archief, bijvoorbeeld het streekarchief in plaats van het stadsarchief. Gebruik andere zoekwoorden, of zoek expres met schrijf- en typfouten. Neem contact op met instanties of andere onderzoekers, wie weet hoe zij je verder kunnen helpen.

Mijn hulp

Loop je na deze tips nog steeds vast? Of ben je niet zo bedreven in familie- of stamboomonderzoek en zie je het niet zitten? Stuur mij een berichtje en ik kijk met je mee. Een korte vraag doe ik voor niks, wanneer het echt een onderzoek wordt vraag ik €30,- per uur. Maar ik werk snel en efficiënt, dus laat je daar niet door tegenhouden!

Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat het vraagstuk toch te ingewikkeld is en ik niet (direct) een antwoord kan vinden. Wanneer het mysterie niet binnen afzienbare tijd kan worden opgelost, ben ik daar altijd eerlijk over en bespreken we de verdere mogelijkheden. Bij sommige instanties (denk aan het oorlogsarchief van het Rode Kruis) kun je een zoekopdracht laten uitvoeren. Dit kost een paar weken tot maanden, maar er kunnen hele mooie dingen uit voortkomen. Wie weet is een DNA-test een mogelijkheid, of een bericht op sociale media waarbij je om hulp vraagt. Ook als ik het mysterie niet voor je kan oplossen, denk ik met je mee over eventuele vervolgstappen. Stuur me een berichtje om te informeren naar de mogelijkheden, via info@atavus.nl.